Що потрібно знати про Вінчання

Вінчання – це благословення Церквою союзу в образ духовного союзу Христа з Церквою. Це Таїнство, освящає союз чоловіка і жінки, в який вони вільно вступають, обіцяючи бути вірними один одному. В цьому Таїнстві освячується сімейне життя, народження і виховання дітей.

 

Вінчання – це дуже відповідальний крок, який відбувається раз в житті. І щоб це Таїнство відбулося не в осуд, а на благо підходити до нього потрібно з усією серйозністю і розумінням того, що відбувається. Дуже важливо приступити до Вінчання підготовленим, чистим, без обману. Приймаючи, перш за все, потрібно розуміти, що Вінчання не «прив’язує» подружжя один до одного. Подружжя завжди будуть вільні в своєму виборі: будувати життя сім’ї на заповідях Божих або будувати її на егоїзмі і гріху. Сенс Вінчання саме в тому і полягає, щоб природну людську любов перетворити в любов християнську, яка виливається в серця Духом Святим. Якщо самі наречені бажають, шукають таку любов, то тоді їх сімейне життя матиме міцну основу, і всі молитви, вимовлені в цей день в храмі, принесуть свої благі плоди.

Перешкоди до Вінчання:

До моменту Вінчання наречені повинні бути зареєстровані в РАЦСі. Однак умови укладення шлюбу, встановлені цивільним законодавством і церковними канонами, мають значні відмінності, тому не всякий цивільний союз, зареєстрований в РАЦСі, може бути освячений в Таїнстві Вінчання.

  • Не можна Вінчатися нехрещеним.
  • Не Вінчається шлюб, якщо хоча б один з подружжя сповідує нехристиянську релігію (мусульманство, іудаїзм, буддизм, язичництво і ін.). Для Вінчання з католиком або протестантом в разі згоди на виховання дітей в православному дусі потрібен дозвіл архієрея.
  • Церква не благословляє шлюб, якщо один із наречених (або обидва) оголошує себе переконаним атеїстом, які прийшли в храм лише по наполяганням чоловіка або батьків.
  • Не можна Вінчати шлюб, якщо один з наречених фактично складається в шлюбі з іншою особою.
  • Забороняється Вінчання між кровними родичами аж до четвертого ступеня споріднення (тобто з троюрідним братом або сестрою).
  • Давня благочестива традиція забороняє шлюби між хресними батьками і похресниками, а також між двома хрещеними однієї дитини. Дозвіл на такий шлюб може бути отримано тільки у правлячого архієрея.
  • Церквою не допускаються четвертий і п’ятий шлюби.
  • Не можна Вінчатися тим, хто раніше дав монаші ​​обіти або прийняв рукоположення в священний сан.
  • Якщо у нареченого і нареченої велика різниця у віці, потрібно спеціальний дозвіл вищого церковного начальства – архієрея. Теж саме потрібно, якщо вік нареченої або нареченого виходить за встановлені рамки.

       Крім того,  Вінчання не здійснюється:

  • Протягом усіх чотирьох багатоденних постів;
  • Під час Сирного тижня (масляниці) перед Великим постом;
  • На Світлій (Великоднїй) седмиці після Пасхи;
  • Від Різдва Христового (7 січня) до Водохреща (19 січня);
  • По вівторках, четвергах (напередодні середи і п’ятниці);
  • Напередодні найголовніших церковних свят;
  • 10, 11, 26 і 27 вересня (у зв’язку із суворим постом заради Усікновення глави Іоанна Хрестителя і Воздвиження Хреста Господнього);
  • Напередодні храмових днів (в кожному храмі – свої). При надзвичайних обставинах виключення з цих правил може бути зроблено з благословення правлячого архієрея.

Про день і час Вінчання необхідно завчасно домовитися в храмі. Перед Вінчанням нареченому і нареченій необхідно сповідатися і причаститися. Це необхідно для того, щоб приступити до Таїнства Вінчання з чистою совістю перед Богом.

Традиційно перед Вінчанням батьки благословляють своїх дітей святими іконами. Батьки хрестять іконами своїх дітей, дають поцілувати їм святі образи, викладаючи, таким чином, своє батьківське благословення на шлюб. Відсутність батьківського благословення на Вінчання є сумним фактом, однак в випадку повноліття нареченого і нареченої воно не може перешкодити Вінчанню. Крім того, часто батьки-атеїсти опираються саме церковному шлюбу, і в такому випадку батьківське благословення може бути замінене священниковим.

Бажано, але не обов’язково наявність свідків – чоловіка і жінки, хрещених в Православ’ї. У разі необхідності, вони будуть тримати вінці над головами молодих.

Для Вінчання також необхідні обручки, Вінчальні свічки, ікони Спасителя і Божої Матері, а також білий рушник або рушник, який кладеться під ноги молодим, в знак тієї чистоти, яку вони зберегли до шлюбу.

Нареченій слід мати на увазі, що у неї можуть бути перешкоди до участі в Вінчанні, тому вона повинна заздалегідь розрахувати свій жіночий календар і вибрати такий день, щоб цих перешкод не було. Те ж саме стосується і всіх інших Церковних Таїнств.

Побажання до зовнішнього вигляду нареченої: 

  • Макіяж повинен бути мінімальний, практично непомітний, манікюр не помітний, духи не різкі (а буде краще, якщо Ви знайдете в собі сили і мудрість взагалі обійтися без усього цього); помада на губах неприпустима;
  • Головний убір нареченої (фата, косинка) обов’язковий. Врахуйте, що довгу і пишну фату можна зіпсувати, якщо вона торкнеться свічок;
  • Жіночий брючний костюм неприпустимий;
  • Якщо плаття у Вас занадто відверте, подбайте про накидку, щоб плечі, спина і груди були прикриті;
  • Нареченій радимо надягти зручне взуття, а не туфлі на високих підборах, на яких важко вистояти протягом цілої години.

                       ! Для подружжя обов’язкові натільні хрестики.

 Забобони, пов’язані з Вінчанням:

Пережитки язичництва дають про себе знати всілякими забобонами, які зберігаються в народі. Так, існує повір’я, що якщо випадково впала обручка або згасла Вінчальна свічка віщують всілякі нещастя, важке життя в шлюбі або ранню смерть одного з подружжя. Поширені і забобони, що той із наречених, хто першим вступить на розстелений рушник, буде все життя головувати в родині, а чия свічка після Таїнства виявиться коротша, той і раніше помре. Деякі думають, що не можна Вінчатися в травні, тому, що «будеш потім усе життя маятися». Всі ці дурні вигадки не повинні хвилювати серця, бо їх творець – сатана, названий в Євангелії «батьком брехні». А до випадковості (падіння обручки та ін.) потрібно ставитися спокійно – всяке буває.

Інші запитання нашого часу:

 Як ставиться Церква до невінчаного шлюбу?

 Церква з повагою ставиться до шлюбу, укладеного за законами держави, і не вважає його блудним співжиттям, однак православна сім’я починає своє повноцінне життя лише після Таїнства Вінчання.

Для віруючої людини єдиною поважною причиною в невінчаному шлюбі є відсутність віри в Бога у дружини (чоловіка), навіть якщо має місце формальний факт його(її) хрещення в дитинстві.

Так чи інакше уже важлива реєстрація, якщо люди вже багато років фактично являються подружжям і мають дітей?

– Якщо ви не хочете вступати в законний шлюб, то, очевидно, не довіряєте своєму обранню. Ви не любите його(її) по-справжньому і не готові розділити з ним(нею) всі можливі життєві проблеми і катаклізми. В будь-який момент ви готові розлучитися один з одним, навіть якщо у вас є діти. Коли мова йде про ліжко, ви – «чоловік і дружина»; коли мова заходить про реальну відповідальність один за одного, включаючи Ваших дітей, ви – чужі
люди. У глибині душі ви прекрасно розумієте, що те, що Ви називаєте «цивільним шлюбом», є всього лише тимчасовим співжиттям, яке завжди засуджується в нормальному суспільстві, а Богом – тим більше.

Але часом батьки самі штовхають дітей на це: «поживіть, придивіться один до одного, а потім зареєструєтесь, а якщо щось не сподобається – розійдіться».

Це вже не просто гріх блуду, в який в минулі часи окремі молоді люди впадали через необережність, не впоравшись з бурхливими в них пристрастями. В даному випадку мова йде про свідоме блудне життя, в якому молоді люди нібито «пізнають один одного», а, в дійсності, задовольняючи свої фізіологічні потреби, користуються один одним як річчю.

Самі по собі статевий потяг і інтимні відносини, якими б пристрасними вони не були, часто не мають зі справжньою любов’ю нічого спільного. Дошлюбний секс, як правило, закінчується розривом. Щоб притупити біль розставання, молоді люди вступають в новий зв’язок, проте, з кожним разом все більше втрачають здатність відчувати прихильність до іншої людини, любити, довіряти іншому(ій). Серце стає спустошеним, душевні сили розтрачені. Прагнучи в молодості взяти від життя все, людина в підсумку отримує лише злиденне лахміття порожнього безглуздого життя.

Крім того, цей гріх безмірно загострюється ще й тим, що для надійного запобігання від вагітності використовуються, як правило, гормональні контрацепції, які всі без винятку мають абортивний ефект (або, наприклад, внутрішньо-маткові спіралі, які також є 100% абортивним засобом). Таким чином, гріх блуду загострюється ще й гріхом вбивства, цілком можливо, зачатої дитини. І найтяжчі гріхи тим батькам, котрі радять своїм дітям – пожити – подивитися – придивитися. На Страшному Суді Божому їх чекає заслужена відплата за подібні поради.

Канонічні правила Церкви говорять: – Блуд не є шлюб і не початок шлюбу. А покута в давнину була такою: відлучення від Причастя на 7 років. Зараз гріх перемагає багатьох людей, які замість покаяння і боротьби з гріхом, намагаються звинувачувати Церкву в тому, що її моральні правила застаріли, їх пора міняти або робити винятки. Але тоді Церква не буде Церквою Христовою, це буде церква антихриста.

Церква може лише пом’якшити покаянну дисципліну за співжиття до шлюбу, враховуючи, що сучасні молоді люди не просто чинять гріх, але є жертвами цілеспрямованої пропаганди гріха, дозволеної в нашій країні. Як і в усі часи, сьогодні від тих, хто згрішив до шлюбу Господь очікує покаяння. Реальним плодом покаяння стане утримання від інтимних відносин до моменту Вінчання (або, принаймні, до моменту укладання шлюбу в РАЦСі). Щоб чесно розпочати благословення шлюбу, молоді люди повинні хоча б деякий час по-справжньому побути нареченим і нареченою, цей період стане останньою перевіркою їх почуттів і намірів. Молоді люди повинні самі собі відповісти на дуже важливе питання: що пов’язує їх ще, крім інтимних відносин, які в шлюбі будуть всього лише частиною сімейного життя.

(Переглядів 909)
Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 1 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.