Skip to content

Nothing found

Apologies, but no entries were found.

© 2012-2023. Знайомство під Церковним куполом. Всі права захищено

Особливе місце в православній церкві займає шанування хреста. Зброя страти, яка стало зброєю викуплення і перемоги над смертю. Хрест головний християнський символ: йому віддаються поклоніння, перед ним моляться, йому приписується чудотворна сила. Що потрібно знати про хрест?

  1. Шанування хреста має під собою багатоговікову богословську основу, вже в посланнях апостола Павла багаторазово згадується хрест. Проповідь розп’ятого Спасителя апостол називає «словом про хрест» яке «для загиб­лих безумство є, а для нас, що спа­саємось, — сила Божа» (1Кор.1:18). «А я не бажаю хвалитися, хiба тiльки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, Яким для мене свiт розп’ятий i я для свiту» (Гал. 6:14). За словами апостола Павла, Христос примирив людину з Богом: «в єдиному тiлi примирити обох iз Богом хрестом, убивши ворожнечу на ньому» (Еф. 2:16). У всіх багатьох других випадках коли апостол Павел розповідає про хрест в своїх посланнях, хрест являється синонімом розп’яття – хресної смерті Спасителя.
  2. Декілька днів у році православна церква присвячує поклонінню хресту: хрестопоклонна седмиця (3-тя неділя Великого посту), свято Воздвиження хреста Господня, також ще декілька свят пов’язаних з хрестом. Кожні середу і п’ятницю і в дні страсної седмиці за богослужінням читаються молитви присвячені хресту Христовому.
  3. Декотрі молитви, які читаються за богослужінням, звернені не тільки до розпятого на хресті Ісусу, але і до самого хреста Господнього. Це не значить, що хрест одушевлена істота здатна відповідати на молитви та чути їх. Молитва звернена до хреста сходить до розп’ятого на ньому.
  4. Православна Церква зберегла древню традицію звершення хресного знамення за богослужінням і в домашніх молитвах.  Ця традиція являється невід’ємною частиною Священного Передання Церкви. Віруючі осіняють себе хрестом на молитві, а також перед початком всякого діла. Благословення священика виражається в тому, що він осіняє підійшовшого до нього хресним знаменням. Перетворення хліба і вина в Тіло і Кров Спасителя, освячення води в Таїнстві Хрещення і багато інших важливих священнодійств звершуються з неодмінним використанням хресного знамення.
  5.  В православній традиції зустрічається декілька видів хреста. Самий простий і самий древній хрест – чотириконечний, він зустрічається і в ранньохристиянській традиції і в убранстві візантійських храмів. В традиції  Української Православної Церкви отримало поширення восьмиконечного Хреста, де верхня перекладина символізує дощечку з надписом «Ісус Назарянин Царь Іудейський», а нижня підставка для ніг. Інколи такий хрест, зображується на «Голгофі» - двох-ступінчатій підставці: на ній зліва від споглядача розміщене копіє (спис), справа тростина з губкою, яка була піднесена до уст Спасителя. Окрім цих символічних зображень Хреста в храмах нерідко розташовується «Розп’яття» – зображення Спасителя на Хресті.
  6. Кожний Православний християнин носить під одягом натільний хрестик. Він може бути: дерев’яний, металічний, золотий або виготовлений із другого матеріалу, із зображенням Розп’яття або без такого зображення. Важливо щоби натільний хрестик був освячений священиком.
  7. Священики в Українській Православній Церкві носять хрест на грудях поверх ряси. Священицькі хрести бувають різних типів – срібний вручений священикові при рукоположенні, позолочені і з прикрасами врученими в якості нагороди. Якщо священик є доктором богослов’я, він носить особливий докторський хрест. Архієрей за богослужінням наряду з панагією (зображення Богородиці) покладає на себе хрест. Митра архієрея увінчується хрестом.
  8. Хрести ставляться на куполах храмів та каплицях. Вони бувають різної форми, в тому числі деякі мають в своїй основі півмісяць.  Всупереч поширеним думкам півмісяць в основі хреста не має відношення до ісламу, в Візантії півмісяць був царським символом і саме в такій властивості прийшов в Київську Русь.
  9. Хрести на могилах православних християн, а також в місцях масових захоронень, в спомин про позбавлення небезпеки, в пам'ять про стоявший на цьому місці храм, або в знак того, що храм буде там побудований. Поклонними називають хрести установлені для поклоніння віруючих на відкритих місцевостях.
  10.  Хрест Спасителя – джерело зцілень, він проганяє демонів, через нього віруючим подається благословення Боже. Але сила, діюча через хрест, не є автономною притаманна йому як такому; сила, що сходить від хреста, сходить від Самого розп’ятого на ньому Господа. І спасіння, що сходить від хреста, причиною своєю має не сам по собі хрест, а те, що на ньому був розіп’ятий Спаситель світу Ісус Христос.

Шанування Хреста протягом століть залишалось невід’ємною частиною життя Православної Церкви. Воно невідривно пов’язане з поклонінням на ньому розіп’ятому на хресті Господу Спасителю і в літургічних текстах тісно переплетені теми хреста, страстей, розп’яття і Воскресіння Христова.