ДУМКИ СВЯЩЕНОСЛУЖИТЕЛІВ. Як сприймати негативну інформацію про Церкву та Україну?

Христос посеред нас!

На російських православних сайтах, в групах і т.д, діяться неприємні речі – змішування Церкви з політикою (особливо коли це на офіційному сайті РПЦ), принижують українців священики і миряни… Духовної інформації з українських джерел мало, тому сильно хвилює таке питання – як навчитись не реагувати на такий негатив? Стадію неофітства вже пройшла, але таке виводить з рівноваги. Буду дуже вдячна за відповідь.

Протоієрей Віктор Палош
Є та буде! Мені дуже важко відповідати на Ваше запитання. Через політичну складову постараюсь не впасти … Справді, якщо в Церкві присутні поділи через якість причини, тим більше політичні, то це виводить з рівноваги. Тому ще Апостол Павло закликав це пам”ятати і не ділитись, а бути Христовими. При чому він це робив не тільки в національному плані “ні елін, ні юдей” і навіть не “Кифин, Аполосов” – тобто через ієрархів, а навіть “ні чоловіча стать, ні жіноча в Христі Іісусі”!!! Церква на своїх Соборах засудила також подібні поділи. Зокрема і “етнофілизм” був засуджений. І тим більше ряд Соборів, в тому числі і Руської Церкви наголошують, що не можна ділити по політичним симпатіям християн. Церква аполітична і універсальна! Якщо ж деякі послідовники дозволяють собі ці основи порушувати, це їхній гріх. Так не повинно бути. Часто “православні” сайти прикриваються цим словом, а насправді відпрацбовують кошти своїх засновників. Як відомо, сьогодні утримувати колектив медійників не просто і це роблять “в допомогу” Церкві її православні члени, що мають можливість. Тому там не рідко їхні погляди там і пропогадуються. Нажаль. Щодо офіційного сайту, то я сам читаю його і особисто не бачив нічого такого. Можливо Ви плутаєте якиїсь сайт за офіційний. Але якщо навіть було б таке, повторюсь, це гріх того, хто розміщує це, порушуючи Соборні норми і настанови Апостола Павла. Тому старайтесь бачити в Церкві і інших людей та пам”ятати її природу і завдання. Не піддавайтесь провокації. Моліться Господу!

Протоієрей Олександр Монич

Є, і буде! Церква – це живий організм, в якому є люди. Часто-густо люди думають, що власне вони і є Церква. Проте, нерідко все є навпаки. Там де починається політика, там для конкретної людини закінчується Церква. Христа не можна використовувати в «своїх» планах і амбіціях. Це вже не Церква, а «свавілля», тобто прояв своєї волі і інтересів в Церкві. Мета Церкви одна – спасіння душі людини, її «реставрація» і «примирення» з Богом. Все інше не є природою і ціллю Церкви.

Щодо приниження українців. Відповідальність з подачу такого матеріалу несуть знову ж таки окремі люди. Вони повинні розуміти, що вони роблять і чим це погане для інших. Цими матеріалами дискредитується уява і життя в Церкві. Але, що парадоксально, то в екклізіологічному та догматичному сенсі Церква, як Тіло Христа (Єфесян 1:22-23) від цього не «страждає». Вона по природі – свята. Люди ж, які ж це роблять є далекі від правильного життя в Церкві.

Тому, бажаю Вам розуміння того, що не на і-нет матеріалах тримається справжня Церква, а на Христі. Менше читайте «бруд». Знайомлячись з «ним», Ви будете не збагачуватися, а тільки «деградувати», і осуджувати когось, або щось в просторі Церкви. Причому – це речі другорядні і пусті. Шукайте Христа там, де є Він постійно. В таїнствах, в допомозі ближнім, в молитві. Або ж в Його словах: «Бо голодував Я, і ви дали Мені їсти; спраглим був, і ви напоїли Мене; був подорожнім, і ви прийняли Мене; був нагим, і ви зодягли Мене; був недужим, і ви відвідали Мене; у в’язниці був, і ви прийшли до Мене» (Мф. 25. 35-36).

І ще. Щодо тези «духовної інформації з українських джерел мало». В Україні є багато і-нет ресурсів, де можна знайти все, що Вас цікавить. Хочаб навіть через наші сайти купол.нет чи то офіційний сайт єпархії.

(Переглядів 67)
Поділитись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 + fifteen =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.